marți, 8 noiembrie 2016

Pâinea noastră cea de toate zilele

        Așa cum respirăm, de cele mai multe ori fără să știm ce înseamnă asta, avem de nevoie și de hrană. Ne- am născut să trăim în simplitate, fericiți, dar am ales să complicăm totul; fiecare gând aduce noi complicații, noi întrebări sau răspunsuri care nu au legătură cu realitate ci cu percepția fiecăruia.
        Nu există lipsă de educație, tot timpul învățăm câte ceva. Din păcate nu filtrăm în interiorul nostru informația primită în conformitate cu Adevărul curat ci ne complicăm existența ținând seamă de condiționările cu care ne- au ”înzestrat” cei care trăiesc în minciună, în întuneric. Asta nu înseamnă că ei sunt rău intenționați sau măcar conștienți de valoarea cuvintelor sau pretențiilor lor.
        Indiferent de vârstă, gen, situație materială, etc, omul vede propria percepție ca fiind adevărul, atâta timp cât nu acceptă faptul că toți ceilalți au dreptul la propria viață. Mii de ani s- au strâns în viața fiecăruia dintre noi și acesta esta motivul pentru care nimic nu se schimbă. Suferința, boala, ura, iubirea, frumusețea au un parcurs teoretic în funcție de ceea ce asimilează fiecare.
Suntem dezbinați în cinci continente, cam tot atâtea religii principale, amestecați, ”globalizați” și...singuri.
        Hrana, așa cum o știm, nu înseamnă doar pâinea vizibilă cu ceva lângă ea. Există miliarde de păreri în legătură cu modul în care trebuie să ne hrănim. Au apărut , desigur, specialiști în nutriție; știința și religia sunt și pe această temă în conflict. Cine a permis această dezbinare? Omul însuși, căutând în exterior paleative pentru trup și suflet, și- a neglijat acea parte din el care- i poate răspunde la toate întrebările.
         Când vei decide să fii în echilibru în interiorul tău, foamea va dispărea. Sigur că este o muncă de fiecare clipă, că trebuie să te obișnuiești cu disciplina propriei ființe. Cum poți face asta doar tu poți descoperi. Nevoile de bază, care trebuie satisfăcute, sunt aceleși pentru toate ființele. Doar percepția asupra lor este unică pentru fiecare dintre noi.
         Omul a căutat ajutor în afara lui multe mii de ani. A inventat zeități exterioare, judecători aparent imparțiali, cerând constant pedepsirea celor ”vinovați” pentru eșecurile sale. Cele șapte păcate princiale sunt însoțite de mii de derivate, care ne mențin în iadul existenței cotidiene. Aparent nu avem scăpare. Sistemul este format și susținut de către ”ei”! Este o luptă sau o autoflagelare? Nu- i așa că e plăcut să fii victimă și, în ciuda acestui fapt, să câștigi lupta, să ajungi propriul tău erou și- dacă se poate- să te poți promova și ”vinde” cu folos? Este iluzia libertății.
          Foamea rămâne prezentă! Este rezultatul lipsei de disciplină, a lipsei echilibrului interior. Viața se transformă într- o negociere continuă între binele și răul interior. Balanța înclină deseori spre exteriorizarea emoțiilor negative. Consumăm energie prețioasă pentru autodistrugere, folosind cele mai noi descoperiri științifice. Tranformăm frumosul în urât, puritatea în mocirlă, adevărul în minciună.
         Hrănind periculos trupul, lipsindu- l de elementele esențiale care definesc omul, foamea se amplifică. Este un lanț al erorilor care, atunci când devine insuportabil, ne conduce spre cea mai cumplită dintre erori: căutăm ”ajutor” în exterior. Avem nevoie de validare, pierzând unicitatea propriei ființe.
        Există câteva miliarde de oameni. Nu vei găsi doi care să fie identici. Fiecare încearcă să semene cu cineva, să urmeze calea altcuiva, să se integreze, pierzând din vedere faptul că unicitatea sa contribuie la perfecțiunea Marelui Întreg. Alergând după iluzii pierdem exact realitatea vieții.
                        Echilibrul necesită alegere, disciplină și perseverență. Este calea omului, o parcurge în interior  și nimeni altcineva nu poate trăi în locul său.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu