luni, 24 octombrie 2016

Ignoranța

”(Om) incult, fără cunoștințe elementare; neștiutor„ – definiția din DEX pentru ignoranță, satisface, probabil fără intenție, însăși definiția omului, așa cum se manifestă el în acest moment; ocupat cu exteriorul, cu părerile altora, cu informațiile în cantitate enormă, uită cine este, nu mai știe nimic despre el.
Ne naștem cu un bagaj milenar de credințe și tradiții, adăugând, acumulând fără folos, pentru viitor. Vrem totul ”acum”! Uităm că nu este lupta noastră și că nici nu ar trebui să existe o luptă. Între analiza trecutului și speranța într- un viitor ”mai bun”, uităm să trăim prezentul, să gustăm bucuria clipei existente.
Alergând după cunoștințe și multe diplome, ne afundăm în ignoranță.
Există o disciplină a minții care nu trebuie ignorată. Ea vine din propria ființă, aduce echilibrul necesar unei vieți reale. Alergând după iluzii, uitând cine ești și de ce ai nevoie, nu faci altceva decât să risipești o viață, viața ta!
Toți avem păreri despre problemele celorlalți și chiar soluții; toți știm ce ar trebui să facă ceilalți. Este mult mai simplu decât să privești în tine și să nu permiți unei situații apărute ă se transforme în problemă. Există oameni care nu se trezesc niciodată din somnolența sinucigașă a fugii de sine. Problema este întotdeauna în exterior, în opinia lor, lamentându- se la nesfârșit, fără curajul de a acționa. Este mai ușor, pare-se, să vorbești despre alții decât să taci și să- ți trăiești viața cu onoare!
O industrie extraordinară a apărut, o industrie a soluțiilor, un fel de nouă religie, mai veche decât toate celelalte: ”dezvoltarea personală”!  Unii consideră visele o abordare a trecutului nerezolvat, alții un viitor anunțat, adepții lui Freud consideră că totul are sexul ”la bază”, etc. Tot ceea ce nu a plăcut unei persoane importante într- un moment al istoriei a devenit ”păcat”.
Realitatea este că, dacă eu port culoarea albă, ție s- ar putea să nu ți se potrivească. Totul este o convenție, mai puțin ceea ce simți tu adânc în tine și, în fapt, acest sentiment, această adâncă senzație te reprezintă și este direcția pe care trebuie să o urmezi! Nu poți fi copilul cuiva, nu poți urma o credință oarecare, nu poți fi părinte, inginer sau bucătar, dacă nu știi cine esți! Urmând tendințele celorlalți, vei fi doar o aparență a ceva ce nu știi sigur că ar fi trebuit să fii.
Ignoranța este ceea ce ne îndepărtează de noi înșine pe fiecare dintre noi. Toți marii înțelelepți și inițiați ai lumii au știut asta. Mai mult decât atât, ei nu au dat ”soluția magică”, tocmai pentru că nu există. Soluția este în fiecare, omul are datoria sa de a căuta în el însuși pentru a afla cine este și care este scopul venirii sale în această lume.
Echilibrul între miile de ani din spate și viitorul neștiut, se află în fața ta chiar acum: în copacul pe lângă care treci, între norii care se desfășoară deasupra capului tău, în zgomotul străzii, care, din păcate îți atrage cel mai mult atenția. Tăcerea este răspunsul la multe întrebări și o cale  sigură de a reduce imensa ignoranță în care se scurge, parcă pe nesimțite, viața însăși.
Nu poți primi răspuns la o întrebare nepusă. Chiar dacă răspunsul ți- ar sta în față, prins cu treburile altora, n- ai ști că e pentru tine.

Echilibrul din tine înseamnă tăcere, singurătate; nicidecum tăcere încăpățînată și izolare. Fiind în echilibru cu tine, poți fi oricine și orice îți dorești. Depinde doar de tine să trăiești!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu